Weekje Duitsland

Rondrit door het Münsterland en Emsland.

13 augustus


Als afsluiter van de zomervakantie stond er nog een minitrip naar Duitsland op het programma en daar waren er velen op verlekkerd.  We treffen allen mekaar op de officiële parking in Walbeck. Hier kregen we de nodige informatie en een reisbeschrijving door Rudy piekfijn uitgestippeld.  Toch eventjes de koppen bij mekaar steken “Hoe loopt deze reisweg, de wegenkaarten worden bovengehaald en wie rijdt met wie mee”
14 augustus


In kleine groepjes verlaten we de parking en rijden langs landelijke en rustige wegen tot Nordkirchen voor een bezoek aan het kasteel en de tuinen.

Het is middag en het dorpje is vlakbij, de restaurantjes lokken, een kwestie van de inwendige mens te versterken.  Om 2 uur startte dan de rondleiding met gidsen in dit imposante kasteel dat ook wel het Westfaalse Versailles genoemd wordt.

Het werd gebouwd in de periode van 1703 tot 1736 in barokke stijl. Momenteel bevindt zich hier de hogeschool voor financiën.

Hier rondwandelen in het park is voor tuinliefhebbers echt een must. Na dit bezoek vervolgen we onze weg naar de parking in Telgte.


Het was vandaag een prachtige zomerdag dus zaten we tot laat gezellig rond de motorhomes.

15 augustus


Wakker worden met een druilerige regen is niet leuk. maar gewapend met  een paraplu nam iedereen deel aan de geplande wandeling naar een toch wel héél rare tuin vol bizarre sculpturen al klinkt de naam lieflijker “Kunst Heidegarten”. 

Als tuinontwerper laat Karl-Erich Böttcher het aan de bezoeker over om de verbeelding te laten spreken.  Omdat materiaal voor kunst héél duur is maakt hij creaties uit wegwerpmateriaal, zoals schroot, plastiek, hout etc…zo zie je hier een vorm van schapen met een fietszadel als hoofd, uilen gemaakt van hoefijzers, plastiek stoelen als toren. ’t Is maar hoe je het bekijkt! 


We wandelen verder naar het “Waldfriedhof”.  Het is met meer dan 40.000 graven de grootste Westfaalse begraafplaats rond Münster en dicht aan de rivier Ems, heel harmonieus geïntegreerd in het bosgebied. Hier vind je ook Engelse – Poolse – Russische en Duitse erevelden van mensen die in de oorlog omgekomen zijn. Hier heerst een oase van rust en stilte.


Onze reis gaat verder naar Ibbenbüren waar we met gidsen een bezoek brengen aan het Naturagart Park.

In dit natuurpark is een merengebied van meer dan 40.000m² volledig herbouwd.  In dit vijverlandschap zien we verschillende soorten vijvers en beekjes verbonden met voetgangers bruggetjes. 

Het is een landschap waar zeldzame ijsvogels duiken en tientallen verschillende soorten waterlelies te zien zijn. Het herbergt ook het grootste koudwater aquarium van Duitsland.  28 grote vijvervensters geven inzicht in de onderwaterwereld van de tuinvijver. 

Het onderwaterpark is ’s werelds grootste meer gemaakt op vijverfolie en maar liefst 8 meter diep met zelfs een stad onderwater nagebouwd, waarin duikers hun hart kunnen ophalen. 


In het café Seerose dat midden in dit vijverlandschap staat mochten we proeven van een uitgebreide taartenkeuze met kersen, appelen, ananas etc.. met koffie erbij smaakte het heerlijk op deze regendag.

We moesten echter verder want het was nog meer dan 100 km tot Papenburg waar we op Camping Poggenpoel overnachten.

16 augustus


Om kwart voor negen komt de bus ons ophalen voor een bezoek aan de oceaanreuzen van de Meyer Werft

2 Nederlandstalige gidsen bezorgen ons een prachtige en leerrijke rondleiding. Aan de hand van een film, tentoongestelde miniatuurschepen, en compleet ingerichte kajuiten worden we in de wereld van de luxe cruiseschepen binnengeleid. 


De Meyer Werft werd gesticht in 1795 en is in de 6de generatie familiebezit.  Sinds 1985 is de werf overgestapt op het bouwen van luxe cruiseschepen. Er werken hier omtrent 3.500 mensen en 32 van deze schepen hebben hier het dok al verlaten.

Elke keer trekt het uitdokken van zo’n reusachtig schip en de tocht over de rivier Ems naar de Noordzee een massa bezoekers. Wij konden de Norwegian Encore gebouwd voor een Amerikaanse rederij bewonderen die klaar lag om ’s nachts om 2 uur uitgedokt te worden.  Spijtig dat we dit niet konden meemaken want onze reis ging verder. Het dorpje Papenburg is heel pittoresk en sommige gingen er een wandeling maken.

Op onze reisroute ook eventjes halt houden in Lathen waar nog restanten van de Transrapid magneetbaan te zien zijn., indertijd gebouwd voor een magneetzweeftrein die zweeft door middel van een magneetveld. De droom was met 500km per uur door het hele land van Noord naar Zuid te zweven.  Deze droom werd aan diggelen geslagen toen op 22 september 2006 tijdens de proefrit in Lathen de zweeftrein met een snelheid van 200 km per uur tegen een stilstaande dienstwagen botste.  Hierbij vielen 23 doden en 10 gewonden.

In 2011 eindigde dit project definitief en begon het afbreken van de zweefbaan. Nu volgden de laatste kilometers tot Gronau. 

Al hadden we af te rekenen met nogal wat omleidingen toch kwam iedereen veilig op onze overnachtingsplaats aan de Dreiländersee.

Een mooie zomeravond, de barbecues werden boven gehaald en als toetje nog een spelletje petanque voor de liefhebbers.

17 augustus


Rudy en Arlette loodsten ons naar de stad en zo omzeilden we de omleidingen om aan het Rock'n'Pop museum te geraken.

Dit museum is gevestigd in een voormalige textielfabriek en opende zijn deuren op 21 juli 2004.  Ieder van ons krijgt een audiofoon en dit bezorgt ons kippenvelmomenten. We zitten als het waren midden in live concerten van optredende zangers en groepen, door de enorme beeldschermen zitten we op de eerste rij.  Hier beleven we de pop/rock muziek vanaf 1940, schlagers, de flowerpower, de hippiecultuur etc… tot heden. 

Het toont ook allerlei muziekinstrumenten en attributen die door de jaren heen zijn gebruikt. Ook stukken van bekende artiesten zoals een hemd van Jimmy Hendriks, de handschoentjes van Marlène Dietrich, brieven van Elvis Presley en zoveel meer. In de kelder bevindt zich een karaokestudio waar we ons allen konden uitleven aan de micro terwijl het opgenomen werd.  Een fantastische ervaring we gingen allemaal uit de bol.

Terug op weg naar ons laatste bezoek in Raesfeld. Hier doen we een wandeling rond het Waterslot Raesfeld met gids. Al van verre rijst de imposante toren op in het landschap.  Met haar ligging in het natuurgebied Hoge Mark ervaar je de natuur tot in je tenen. Het kasteel dateert uit de renaissance tijd.  Gebouwd door Rijksgraaf Alexander Van Velen die als legeraanvoerder tijdens de 30 jarige oorlog niet alleen roem maar ook geld en goederen aan overhield.

De slotkapel werd gebouwd in 1658 en hier wordt nog gretig gebruik van gemaakt door trouwlustige koppeltjes. We vertrekken hier naar onze laatste slaapplaats in Walbeck waar het allemaal begon.

18 augustus


De ganse nacht heeft het pijpenstelen geregend maar we hebben geluk dat het eventjes droog is om het weekend af te sluiten. Iedereen vat stilaan de thuisreis aan.


Dit was een rondrit op poten gezet door Rudy en Arlette. In naam van alle deelnemers nen dikke merci, iedereen is superkontent, jullie mogen gerust verder doen.


Verslag: Janssens Erna

De Zwervers Vlaanderen

Beleef met ons prachtige en leerrijke weekends

Accepteren