Weekend Aalst


Weekend Aalst


Een weekendje Oilstj, bij de ajoinen! Stad van carnaval, Martens, Daens, Boon en zoveel meer….

We starten het weekend in Nieuwerkerken op parking ’t Pleintje. De plaatselijke frituur draaide die avond door onze grote groep op volle toeren.


Zaterdag


Een bezoek aan stokerij VDS.  Hun verhaal begint in 1928. Jozef Van Der Schueren is al een paar jaar samen met broers Paul en Frans likeurtjes aan’t stoken en met succes. De zaak maakt een grote opmars.  

Vandaag de dag is de zaak in handen van Luc Waterschoot maar de naam VDS is behouden.

Sinds 1928 produceren ze dus likeuren, aperitieven en delicatessen op ambachtelijke wijze.

Hier wordt nog gewerkt met verse vruchten, kruiden en planten en produceren ze meer dan 300 fabricaten gaande van Oma’s likeuren tot premium Gins.


Luc en zoon Michiel geven ons een rondleiding om U tegen te zeggen en laten ons natuurlijk proeven van hun kwaliteitsproducten, echt een fijn bezoek!!


’s Middags worden we verwacht in de kantine van de carnavalhallen.

Er zijn broodjes voorzien voor onze hongerige magen en de sfeer zit er goed in. Goe gevuld staan de gidsen ons op te wachten voor een rondleiding in de werkhallen, die zijn prachtig versierd met graffiti.

Carnaval groepen werken hier aan hun praalwagens voor het carnaval van volgend jaar!

We wandelen  naar het stedelijk museum om verder de carnavalsfeer op te snuiven dat reeds dateert uit de middeleeuwen.


Pas in 1923 organiseert de stad een stoet. Op carnavalszondag trekt de stoet door de straten van Aalst met op kop de Aalsterse Gilles waaraan Chris en Dirk actief aan meedoen. Die brengen dan in de maandagstoet hun Bezemdans.


Ja, Aalst en carnaval das drie dagen dolle pret voor groot en klein en met op dinsdagavond de verbranding van de carnavalspop! Hier vloeien dan ook veel tranen want "het feest is voorbij"!


Natuurlijk is er ook het Ros Balatum, een satire op het Ros Beiaard van Dendermonde. Aalst vond dat wat overdreven  en dat schoot in het verkeerd keelgat van de Dendermondenaars. Het bracht conflicten teweeg en tot de dag van vandaag is er rivaliteit want er zijn er van Dendermonde in onze groep,  al kan er nu mee gespot en met een kwinkslag om gelachen worden.


Na dit bezoek met z’n allen naar het brandweermuseum in Erembodegem waar voor ons een lekker avondmaal met vol-au-vent en kroketjes te wachten stond.

Na dit festijn, kregen we van Michel een opfrissingscursus, preventie voor brand in de huiselijke woning.  Heel interessant, onze oren stonden open want veel  gevaren worden over het hoofd gezien het ging natuurlijk gespekt met veel humor en de kwinkslagen vlogen hier de deur uit. 


Een heel leuke maar bijzonder leerrijke avond die we niet gauw zullen vergeten met bijzondere dank naar Michel toe voor zijn gedreven uitleg.


Zondag.


Om 9 uur stond het ontbijt al voor ons gereed. Michel gaf nog eens een woordje uitleg over “De Privat Fire Brigade” en daarna bezochten we hun museum. 

Het werd in 1993 opgericht. De motivatie was, en is nog steeds, afgedankte brandweervoertuigen en -materiaal te redden van de schroothoop door ze te restaureren en te conserveren.

Het verhaal van 200 jaar brandbestrijding in België groeide uit tot één van de grootste collecties van interventievoertuigen en -materiaal in Europa, en alle materiaal zoals helmen, brandblussers, kledij, enz. hebben een voorgeschiedenis in België.


Het vertelt de evolutie die de brandbestrijding doormaakte vanaf de 19de -eeuwse handpomp, tot de brandweerwagens van vandaag. Je loopt er als het ware doorheen 200 jaar geschiedenis. 

Tijdens deze wandeling krijgen we ook een blik voor en achter de schermen van een kazerne en komen we te weten waarmee een brandweerman zoal geconfronteerd wordt met zijn of haar taak.


Het voorkomen van brand is een prioriteit voor ieder van ons en als slot gaven deze gedreven mannen ons een demonstratie wat er gebeurd als een gewone frietpot in de fik gaat. Het resultaat was verbijsterend. Even stond de tijd stil. We kregen hier dus ook praktische tips om verdere ongelukken te vermijden.  Na dit indrukwekkende bezoek werd het weekend afgesloten.


Dit was een organisatie van Rudy en Arlette, dank van ons allemaal, met dit laatste stukje hebben we enorm veel bijgeleerd.

Verslag: Janssens Erna

De Zwervers Vlaanderen

Beleef met ons prachtige en leerrijke weekends

Accepteren