Weekend Veurne

Weekend Veurne


Voor het weekend, die de naam “smaakvol muzikaal” werd gedoopt, dienden we ons te begeven naar het verrassend West-Vlaamse Veurne.

Op vrijdagnamiddag, vanaf 14u00, werden we allen verwacht op de parking van de spiksplinternieuwe sporthal van Veurne. 

’s  Avonds verwelkomde het bestuur ons in de cafetaria/eetcafé “De Zandloper”.

Hier werden we op onze wenken bediend door 2 jonge sympathieke gastheren. 

Er werd ons de mogelijkheid geboden om op zaterdagavond een menu te reserveren. Gezien de democratische prijs, liet zo goed als iedereen zijn naam noteren.
Nadat iedereen was aangekomen en de laatste nieuwtjes de ronde hadden gedaan, trokken we terug naar ons motorhome om een zalige nacht tegemoet te gaan.

Zaterdag 13 april


Ons hele gezelschap werd  in 2 groepen verdeeld, een groep vertrok per huifkar terwijl de andere groep te voet richting centrum trok. Deze laatste groep werd aan de dienst toerisme opgewacht door de joviale gids/muzikant  Johan Mayeur.  Hij nam ons al zingend-musicerend mee op sleeptouw voor de Will Tura-wandeling.  Dit betekent een hele leuke geanimeerde levenswandeling van de welgekende zanger en dit met muzikale stopplaatsen. 

Natuurlijk passeerden diverse Tura-hits de revue, waaronder “Mo vint toch, vrienden voor ’t leven, eenzaam zonder jou, arme Joe, …etc. De gids testte dan ook onze parate kennis door middel van een spel, waaraan iedereen gedreven deelnam.  

Ook onze stembanden mochten zich laten horen, bij de één al iets valser dan bij de andere. We volgden gids Johan tot op het oud kerkhof van Veurne waar de ouders van Arthur Blanckaert (alias Will Tura) begraven liggen.


Hij toonde ons ook het graf van Karel Cogge, de opzichter van de Noordwatering te Veurne, die ten tijde van Wereldoorlog 1 een belangrijke rol heeft gespeeld.  Deze man zorgde ervoor dat 15 km frontlinie in de omstreken van Veurne onder water werd gezet, waardoor de Duitse troepen deze regio niet konden innemen.

Een andere bekende op het kerkhof is kunstenaar Paul Delvaux.

Ondertussen wandelden we verder door de stad tot we voorbij een huisje met opschrift “Montmartre” kwamen. Bij velen werd plots de betekenis duidelijk en werd snel de link gelegd naar Tura’s gekend liedje. 

Op het einde, in het stadspark, beklommen we allen nog de kiosk waar de wedstrijd op zijn einde kwam. De grote overwinnaar van onze groep werd Arlette.  Ze kreeg  hiervoor een mooi aandenken aan deze ludieke, muzikale wandeling. 

Als laatste gingen we binnen in de Westertoren van de Sint-Walburgakerk, een toren  die nooit voltooid werd maar eerder als opslagplaats voor buskruit, en later tot regenwaterreservoir, omgebouwd werd. 

De wandeling eindigde met een samenzang van het liedje “alleen gaan”, waarbij de diepgaande tekst elkeen emotioneel maakte.


Ter afronding van een unieke voormiddag, gingen we met enkele zwervers op de Markt nog een lekkere picon drinken.

Na de middagpauze werden we om 14u00 opgepikt door paard en huifkar, vergezeld door de zingende gids Ann Huyghe, haar gitaar en mondharmonica.

Zij wist ons veel te vertellen over WO I en animeerde ons met onder meer (West-Vlaamse) liedjes van Willem Vermandere.

De rit ging naar Steenkerke, waar we een bezoek brachten aan de Belgische Militaire Begraafplaats.

Na wat uitleg over de graven stapten we tot aan het enige café van het dorp. 

Op de terugweg zat de ambiance er goed in. Bij het stilstaan aan de neergelaten slagbomen, brak er zelfs een spontane polonaise uit. 

Enkelen voelden zich zelfs geroepen om deze polonaise rond de huifkar te dansen …


Het was al laat toen we terug op de parking aankwamen wat betekende dat we ons moesten reppen om onze voeten tijdig onder de tafels van “de zandloper” te schuiven. 

De uitbaters verrasten ons allemaal met een héél lekker menuutje.


Ter afronding kregen we nog een koffie/thee van het huis aangeboden. 

Met een rond buikje zochten we na afloop onze motorhome op.

Zondag, 14 april 2019


Deze maal stapte de ganse groep samen naar de stad, richting stadhuis.  Daar werden we terug opgesplitst in 2 groepen.

Onze gids Carmen nam ons mee voor een bezoek aan het stadhuis.  Het renaissancebouwwerk heeft een indrukwekkende gevel, maar aan de binnenkant schuilt nog meer pracht en praal. 

Binnen zagen we er o.a. de mooie exotische muurbekledingen die gemaakt zijn van Mechels en Corduaans leder.  Deze lederen bekleding is een echte zeldzaamheid.  We vernamen ook dat het vanuit dit gebouw was dat Koning Albert I opereerde tijdens WOI ,  dat Veurne grotendeels gespaard bleef van grote bombardementen en dat de nobelwinnares Marie Curie toen in de regio van Veurne verbleef.   

We kregen er ook een op linnen gedoubleerde landkaart te zien, netjes bewaard en verborgen achter een speciale vitrinekast. 

Deze kaart is een uniek exemplaar van dit soort wandkaarten.  Ze is dan ook niet georiënteerd naar het noorden, zoals de hedendaagse kaarten, maar naar het westen.

Tijdens ons bezoek werden we tussendoor ook nog verwend met allerlei proevertjes. Dit onder de vorm van Veurnse specialiteiten zoals de gekende  witte worst, potjesvlees, meringuetaart,  kletskoppen, een heerlijk glas blond boetelingbier en ter afronding kregen we een babeluttesnoep.


Na afloop keerde de ganse groep terug naar de motorhomeparking, waar het weekend werd afgesloten.


Het zwerversweekend Veurne was een organisatie van Hugo & Pascale, die er een echt speciaal muzikaal en smaakvol weekend van maakten. 


Hugo, Pascale, van harte dank,  ’t was een leuke en boeiende ervaring!

 

Verslag : Tamara Limborg

De Zwervers Vlaanderen

Beleef met ons prachtige en leerrijke weekends

Accepteren