Motorhome op stal....of niet

Motorhome op stal..... of niet.

Zet je de motorhome op stal voor een winterslaap? Of rijd je gewoon verder de winter door?

We geven je hierbij dan voor beide gevallen graag wat informatie.


Veel motorhometoeristen denken dat de winter niet geschikt is om er met de motorhome op uit te trekken maar niets is minder waar natuurlijk, vraag dat maar aan diegenen die er ieder jaar mee op wintersport gaan.


Op winterstalling zetten vraagt uiteraard ook de nodige maatregelen. Het is niet voldoende om te zorgen dat hij bijvoorbeeld proper gewassen op stal gaat. Er zijn nog een heleboel zaken waar je moet aan denken. We zetten hier enkele belangrijke punten op een rijtje.

 • Zorg in de eerste plaats dat alle waterreservoirs (proper water- en afvalwatertank) én leidingen leeg zijn. Zo kan je de proper watertank eens uitschuren met een stevige borstel en dan natuurlijk uitspoelen en in de afvalwatertank doe je een paar liter water (kan met het water uit de leidingen) doe er een scheut afwasmiddel of allesreiniger bij en ga een toer gaan rijden, dan weer het water aflaten zo staat die ook proper en geurloos weg. Vergeet ook de warmwaterboiler niet leeg te laten.

 

 • De leidingen volledig leeg maken doe je best met een fietspomp of zelfs met een doodgewone ballon. Er moet onder lichte druk lucht door de leidingen gedaan worden zodat die overal leeg lopen, water verzamelt zich op de plaatsen waar de plasticleidingen doorhangen.

 

 • De batterijen hebben natuurlijk bij stalling ook zorg nodig. Ontkoppel de woonbatterij of schakel hem op een druppellader zodat die geladen blijft. Start de motor minstens 1 maal per maand en doe eventueel een ritje van 1/2 uurtje om de startbatterij te onderhouden. Je kan dan tijdens deze “proefrit” ook de woonbatterij even aankoppelen om bij te laden.

 

 • Wrijf alle venster- en deurdichtingen in met glycerine of talkpoeder tegen het verduren en aankleven.

 

 • Zorg voor voldoende ventilatie tijdens het stallen om schimmelvorming te voorkomen en de kussens zet je recht of, beter nog, neem ze mee in huis om ze droog op te bergen. Nu zijn er velen die zweren bij het plaatsen van een vochtvreter, waterbakje met korrels die het vocht uit de lucht halen, maar nadeel is dat het juist vocht aantrekt en dat willen we te allen tijde vermijden toch! Open zeker regelmatig eens de deur van de wagen zodat er toch een minimum aan luchtcirculatie is.

 

 • Was de koelkast eens goed uit en zorg dat de deur van de koelkast en vriesvak open staan om aankleven en schimmelvorming te vermijden.

winterstalling?


Motorhome verder blijven gebruiken ? Een aanrader natuurlijk!


Wat de meeste gebruikers afschrikt om de motorhome in de winter te gebruiken is waarschijnlijk de angst om op winterse wegen te rijden. Ook de angst om kou te hebben zal wel een rol spelen en ook dat is niet nodig want de hedendaagse motorhomes zijn veelal wintervast. Ook de verwarmingen die men installeert kunnen koude best aan al moet men wel zelf enkele maatregelen treffen om geen problemen te krijgen.

Het zou echt jammer zijn dat een investering in een camper alleen in de zomermaanden zou renderen.


Ook in de winter maakt men mooie uitstappen en die hoeven echt niet veraf te zijn. Kijk maar eens naar de onderstaande suggesties.

  • Champagnestreek
  • De Moezelstreek
  • Fietsland Nederland
  • De noordelijke kusten van Frankrijk
  • De Elzas
  • Diverse city trips


In de winter op stap gaan vergt wel een aantal voorbereidingen.


Zo moet men ’s morgens niet vertrekken en volle gas beginnen rijden als de motor nog koud staat, dit doet men toch ook niet met de personenwagen? Rustig aan op weg gaan tot de bedrijfstemperatuur is bereikt is een must. Stationair de motor opwarmen is geen goed idee en bovendien is het milieu hier niet mee gediend, om van de omwonenden nog te zwijgen! In Duitsland is dit zelfs strafbaar!


Controleer, voor u vertrekt, eens het koelwater en ruitensproeiersvloeistof. Dit kan in uw merkengarage. Neem zeker reserve ruitensproeiersvloeistof mee want in sommige landen, o.a. in Duitsland, is het verplicht om hiervoor reserve bij te hebben, zelfs in de zomer. In de winter maakt men meer gebruik van de ruitensproeier en als de vloeistof niet voldoende beschermd is werkt het niet naar behoren en vriest alles op de ruit vast.


Belangrijkst van al zijn geschikte winterbanden of 4-seizoens banden met een winterteken op. (zie foto) Zonder het winterteken en met enkel de vermelding van M + S wordt de band NIET als winterband gerekend.

   


Let op als je op wintersport gaat in Oostenrijk want daar wordt een banddiepte van 4 mm niet meer als winterband gezien maar als zomerband.

In de meeste wintersportlanden is het ook zo, dat wanneer je bij een ongeval zou betrokken zijn of het verkeer zou belemmeren, omdat je niet verder kan met foutieve banden, je in de eerste plaats een boete krijgt en dan pas wordt geholpen!

Vergeet ook geen ijskrabber om voor uw vertrek ’s morgen de ruiten vrij te maken. Gebruik hiervoor zeker geen warm of heet water. Om het aanvriezen van de ruitenwissers te voorkomen steek je onder de wisserarm simpelweg een wijn- of champagnekurk, vergeet je die weg te nemen is er geen probleem, die vervang je ‘s avonds gewoon door andere. Dus neem er enkele mee uit voorzorg en je kan natuurlijk ook ’s avonds eerst genieten van een flesje wijn en de kurk bewaren voor dit doel.


Vertrek ook niet zonder eerst het dak sneeuw- of ijsvrij te maken.  Bij hogere snelheden kunnen deze van het dak schuiven en andere weggebruikers in gevaar brengen of zelfs ongevallen veroorzaken. Weet dat jij hiervoor dan verantwoordelijk kan gesteld worden !


  • hou de motorhome warm en stel deze zeker niet in de tocht van noorderwind.
   • voorkom bevriezen van proper en grijs water
   • voorkom het in veiligheid springen van de boiler
  • rij regelmatig naar andere plekjes
   • de batterij heeft een beperkt vermogen
   • door om de 2 dagen rond te rijden naar andere motorhomeparkings wordt de woonbatterij bij geladen
  • eventueel kunnen bepaalde motorhomevriendelijke campings aangedaan worden waar de wagen op netstroom kan geschakeld worden
  • ook bepaalde servicepunten voor campers bieden deze mogelijkheden aan

Sluit eventueel aan bij een club die regelmatige uitstappen organiseert.


  • zo verplicht je jezelf om met regelmaat (maandelijks) een weekendtrip mee te maken
  • zo ontdek je activiteiten, toeristische of culturele pareltjes in groepsverband
  • zo leer je veel bij over het onderhouden van de camper of het winterveilig stallen/gebruiken ervan
  • en zo blijft ook tijdens de winter de vrijetijdswagen rendabel en biedt deze onvergetelijke momenten in de donkerste maanden van het jaar !

 


4 seizoensband met winterteken

sneeuwband

De Zwervers Vlaanderen

Beleef met ons prachtige en leerrijke weekends

Accepteren